Consumul de cofeina pe cap de locuitor in Romania a crescut simtitor in ultimii ani iar efectele acestuia sunt destul de ingrijoratoare, deoarece cofeina este un drog riscant pentru sanatate. Principala sursa de cofeina ramane cafeaua, dar o concentratie mai mica de cofeina se gaseste si in alte alimente cum ar fi ciocolata, guma de mestecat cu cofeina, seminte de floarea soarelui si chiar bere, ce fac parte aproape zilnic si din cosul de cumparaturi al targumuresenilor. Pe langa aceste alimente, cofeina este folosita si in industria cosmetica. Mai nou, cercatatorii britanici au descoperit un sapun care, datorita continutului sau de cofeina echivalent a doua cesti de cafea, trezeste persoanele din starea de somnolenta. Cofeina este cel mai utilizat pshihostimulent la nivel mondial, media per locuitor la nivel mondial fiind de 70 miligrame pe zi. Cofeina este o substanta psihoactiva care actioneaza asupra sistemului nervos central si are ca efect o crestere a starii de vigilenta a consumatorilor, o crestere a rezistentei la oboseala, o crestere a capacitatii de concentrare si a capacitatilor intelectuale. De fapt, efectul este chiar invers. Exista studii care demonstreaza ca o cantitate normala de cofeina consumata reduce fluxul cerebral cu aproximativ 30%, fapt ce are ca efect scaderea cantitatii de oxigen din creier, deci o reducere in timp a procesului de memorare si invatare.
Cafeaua, o bautura periculoasa
Exista 25 de specii de cafea, din care exista trei tipuri comerciale principale: „arabica”, „robusta” si „liberia”. Cafeaua de tip „arabica” are o concentratie intre 0,8-1,5% cofeina iar „robusta” are o concentratie intre 1,6-2,5% cofeina. Targumuresenii ce consuma 100 ml de cafea filtru, trebuie sa stie ca ingereaza intre 100 si 150 miligrame de cofeina. Bautorii de cafea espresso ingereaza 80 miligrame cofeina la fiecare suta de mililitrii con