Stresul şi grijile de zi cu zi nu îţi afectează doar starea de spirit, ci şi stomacul. Dacă te numeri şi tu printre cei care suferă de gastrită, trebuie să-ţi protejezi stomacul nu printr-un regim strict, ci prin adaptarea alimentaţiei.
Arsurile şi crampele la stomac, balonarea, durerile de cap, slăbiciunea, greaţa şi lipsa poftei de mâncare sunt simptome care te avertizează că ai putea avea una dintre cele două forme de gastrită: acută sau cronică. Afecţiunea reprezintă o inflamaţie a mucoasei gastrice, iar printre factorii declanşatori se află şi consumul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar şi alimentele prea reci sau prea fierbinţi, consumul de condimente şi stresul. De aceea, regimul alimentar joacă un rol esenţial în tratamentul bolii
„Da“ alimentelor uşoare, „Nu“ condimentelor
Dieta în caz de gastrită presupune, în primul rând, consumul de alimente puţin condimentate, fără aditivi şi uşor digerabile. Gusturile puternic picante, acre, dulci sau amare produc, prin stimulare gustativă intensă, o secreţie excesivă de sucuri gastrice, care agravează simptomele bolii.
Este indicat să consumi cu precădere alimente fierte sau pregătite la grătar. De asemenea, pentru a evita suprasolicitarea stomacului, trebuie să mănânci des şi puţin (5-6 gustări pe zi) şi să mesteci alimentele încet. Este foarte important ca masa să se desfăşoare într-un cadru liniştit, relaxat, deoarece stresul afectează digestia, favorizând apariţia arsurilor şi a balonării.
Pentru ca leziunea de la nivelul mucoasei gastrice să dispară, poate fi nevoie de un regim alimentar care durează şi trei-patru ani.
Alimente care scad aciditatea
Sucul digestiv, atunci când atinge o aciditate peste limita normală (de 1,5-1,8 g la l litru de lichid ingerat), devine agresiv şi provoacă arsuri la nivelul mucoasei stomacului. Există însă alim