Un Studiu publicat pe 26 Septembrie 2007 in prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane a urmărit 1770 de copii ce aveau risc mărit pentru diabet de tip-1. Cercetătorii au observat o scădere cu 55% a riscului de apariţie a bolii la copii ce au consumat acizi graşi omega-3 de tip animali (peşte, ulei de peşte, untură de peşte).
Un Studiu publicat pe 26 Septembrie 2007 in prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane a urmărit 1770 de copii ce aveau risc mărit pentru diabet de tip-1. Cercetătorii au observat o scădere cu 55% a riscului de apariţie a bolii la copii ce au consumat acizi graşi omega-3 de tip animali (peşte, ulei de peşte, untură de peşte).
Studiul, numit şi DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young) - Studiul Autoimunităţii in Diabet la Tineri, este unul de tip observaţional, longitudinal. Afost realizat in Denver, Colorado, pe o perioadă lungă de timp : Ianuarie 1994- Noiembrie 2006 şi experţii au urmărit 1770 de copii cu risc de apariţie a diabetului de tip 1 (copiii cu anumite gene ce predispun la apariţia bolii, sau cei care au un frate sau un părinte cu boala sunt cei la risc de a face diabet de tip-1).
Cercetătorii au verificat ulterior apariţia Insulitei Autoimune (IA) la toţi subiecţii.
Ce inseamnă aceasta IA ?
In pancreas există nişte structuri denumite âinsulele lui Langhersâ după numele medicului ce le-a descoperit in 1869. Insulele au celule de diferite tipuri. 65-80% din celulele insulei sunt de tip beta şi secretă insulină.
Insulita este de fapt o inflamaţie a celulelor insulei. Diabetul de tip-1 este considerat a fi o boală autoimună. In organism apar autoanticorpi âantiinsulăâ ce distrug celulele producătoare de insulină. Există şi şi alte tipuri de autoanticorpi , printre care autoanticorpi antiinsulină, dar cauza apariţiei acestor autoanticorpi nu este cuno