Rubrica din această săptămână se mută în bucătărie şi lansează o nouă provocare. Cum gătim mai sănătos, la un cuptor tradiţional sau la unul care foloseşte energia electrică? Cuptoarele electrice sunt căutate pentru siguranţă şi simplitatea utilizării, în timp ce unele persoane rămân fidele „strămoşului“ său pe gaze.
Gama de cuptoare pentru gătit a devenit atât de variată, că greu te poţi hotărî care produs ţi se potriveşte cel mai bine. Cuptoarele pe curent nu mai sunt de mult o necunoscută nici în România, iar preţurile sunt uneori mai mici decât ale cuptoarelor pe gaz. Cu toţii am învăţat de la părinţi şi bunici că a face mâncare nu este chiar atât de simplu, trebuie să te mai şi pricepi puţin, să fii uşor gurmand. În varianta tradiţională, prepararea unor bunătăţi la cuptor pentru zilele de la sfârşitul săptămânii aproape că urmărea o formulă matematică. Ingredientele, după ce erau aduse la stadiul dorit, erau aşezate, frumos, într-un vas sau într-o tavă.
Venea rândul unui altfel de ritual: aprinderea aragazului. Gospodinele ştiu că un cuptor cu gaz trebuie încins bine înainte de introducerea tăvii, un indiciu fiind şi încălzirea bucătăriei. Şi tot ele spun că trebuie să ai ceva experienţă ca să struneşti focul din interior, altfel nu-ţi iese nimic şi ai stricat reţeta. Persoanele care folosesc în continuare cuptoare pe gaz sunt adeptele bucătăriei tradiţionale şi nu şi-ar schimba acest obicei pentru nimic în lume.
De cealaltă parte, utilizatorii maşinii de gătit electrice optează pentru o imagine occidentală, dar mulţi întreabă în magazinele de specialitate şi dacă un cuptor electric este mai sigur decât unul pe gaz. Unul dintre avantajele evidenţiate de persoanele care folosesc cuptor electric este coacerea uniformă, care asigură un prânz ca la cartea de bucate. De asemenea, programarea temperaturii şi a perioadei de ardere este unul dint