Fructele şi legumele din Turcia vor fi controlate la sânge de autorităţile de la noi din ţară. Cel puţin aşa anunţă Ministerul Agriculturii, care a adoptat măsura după ce s-a constatat că un lot de 120 de tone de grapefruit importat din această ţară conţineau reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise.
Autorităţile dau asigurări că în supermarketuri şi pieţe nu au ajuns fructe sau legume contaminate cu substanţa chimică descoperită astăzi în lotul de grapefruit. „Se fac controale regulat, iar până în prezent nu s-au descoperit şi alte loturi de fructe sau legume care să fie contaminate cu reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise. Suntem siguri că pe piaţă nu există alimente contaminate, deşi controalele se fac aleatoriu”, a declarat pentru gândul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia ridică, potrivit Ministerului Agriculturii, serioase semne de întrebare asupra controalelor efectuate de către autorităţile turce înainte de efectuarea exportului de fructe către alte state.
Substanţa descoperită pe lotul de grapefruit se numeşte imazalil, are acţiune fungicidă şi este utilizată în combaterea bolilor la plante. Specialiştii în nutriţie avertizează că acest pesticid este unul extrem de toxic pentru organismul uman.
„Odată ingerat, imazalilul atacă ficatul, rinichii, iar unele studii ale americanilor au arătat că acestă substanţă ar fi cancerigenă şi mutogenă”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentari.
Importurile din Turcia se ridică la aproape 52 de milioane de euro în primele 7 luni ale anului
Chiar dacă Turcia reprezintă un furnizor serios de alimente pentru România, ministrul Agriculturii a spus că, pentru a preveni intrarea pe p