Exista niste stereotipuri clare despre elvetieni: ca fac ceasuri perfecte si ciocolata delicioasa. Dar elvetienii sunt buni si la maraton, unde detin titlul european - dar si alte performante notabile - datorita lui Viktor Röthlin. De fapt, Röthlin confirma stereotipurile: e serios, precis ca un orologiu, dar e si savuros precum o ciocolata amaruie.
Alerg.ro: Intai de toate, felicitari pentru titlul de campion european la maraton obtinut anul trecut la Barcelona. Este acesta cel mai bun rezultat din cariera? Si ce amintiri mai pastrati din acea zi?
Fara indoiala, nu o sa uit niciodata acea zi de 1 august 2010, cand am devenit campion european. A fost o zi perfecta si o cursa pe masura. Venea dupa un an 2009 extrem de dificil si, aflat fiind la linia de start a competitiei, habar nu aveam ce o sa se intample.
S-a dat startul, am început sa alerg si treptat-treptat mi-am dat seama ca organismul imi raspunde foarte bine la comenzi. Asa ca am facut o cursa foarte buna. Faptul ca am putut trece primul linia de sosire, cu steagul elvetian în maini, chiar de ziua nationala a tarii mele, este cel mai important moment din cariera mea sportiva. Nu as trece totusi cu vederea nici poate cel mai intens moment din cariera, din perspectiva efortului fizic depus, atunci cand m-am clasat pe locul 6 la Jocurile Olimpice de la Beijing, in 2008. Am fost cel mai bine clasat atlet non-african.
Alerg.ro: Cum arata o saptamana obisnuita de antrenament? Cati kilometri alergati, spre exemplu?
In general, intr-o saptamana am 13 sesiuni de antrenament, care presupun alergarea a circa 200 de kilometri. Iar asta include atat intervale, fartlek dar si alergari lungi. Pe de alta parte, lucrez de doua ori pe saptamana in sala de forta, pentru picioare. Si sa nu uit ca zilnic am un program riguros de recuperare. As mai putea vorbi despre periodizare