Multi dintre cei cu care stau de vorba despre mancare sunt de acord ca cel mai bun raport calitate/ pret (sau, mai exact spus, gust/ pret) la restaurantele din Bucuresti poate fi gasit in cele cu bucatarie libaneza. Daca ar fi mai multe restaurante turcesti adevarate la noi, poate ca ar fi mai stransa competitia aceasta, insa deocamdata libanezii sunt cu cativa pasi in fata.
Dintre bucatariile nord-africane si din Orientul Apropiat, cea turceasca si cea libaneza sunt cele mai apreciate de catre europeni si multi oameni din partea aceea de lume pot trai linistiti si chiar bine de pe urma unui mic restaurant in care, de regula, lucreaza cu toata familia.
Primele restaurante libaneze despre care eu imi aduc aminte in Bucuresti au fost Piccolo Mondo si Bradet (acum e o “taverna” acolo). Acum, dupa aproape 20 de ani, am numarat 17, dintre care 5 deschise numai in ultimele luni.
Cel mai cunoscut dintre toate e Piccolo Mondo, de pe Clucerului. Nu cred ca a schimbat vreodata meniul de cand e deschis, insa nici nu cred ca are de ce si nici cu ce, pentru ca gasesti cam tot ce se poate la ei.
Altele, tot cunoscute si cu clientela fidela in Bucuresti, sunt Capitan, de pe Splaiul Unirii (departe, se ajunge numai cu masina mica la ei), Four Seasons, de la Piata Gemeni, Coin Vert, intr-o baraca pe langa Manastirea Casin si El Bacha, care acum e la Piata Alba Iulia, dupa ce s-a mutat de la Marriott. Au deschis de curand si un al doilea El Bacha, in Pipera, iar Coin Vert-ul e tot al lor, insa nu i-au schimbat numele, fiind deja un mic brand.
Toate au mancare buna si doar niste cunoscatori sau niste libanezi de-ai lor ar putea sa vada niste diferente semnificative intre ele, acolo unde orice bucurestean ar putea baga mana in foc, probabil, ca mancarea e la fel. Tot un restaurant vechi e si Blida, in Grozavesti, insa despre acela se vorbeste putin