28 de specialişti în vinificaţie din 14 ţări au dat în zilele de odihnă note la 212 de vinuri şi băuturi spirtoase înscrise în Concursul Internaţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice 2011
La cea de-a 20-a ediţie a concursului, 54 de companii, dintre care 28 din Republica Moldova au prezentat mostre de băuturi alcoolice.
Companii cu renume precum Champagne Bernard Remy din Franţa, Murfatlar şi Cotnari din România, Purcari şi Chateau Vartely din Republica Moldova, dar şi vinării mai puţin cunoscute şi-au prezentat producţia la concursul deschis sâmbătă la Centrul Moldexpo din Chişinău.
După degustări, cele mai bune băuturi vor fi anunţate miercuri, în cadrul unei ceremonii.
Profesorul Ion Nămăloşanu, şeful Centrului de Studii Viti-Vinicole şi Analiză Senzorială din România şi unul dintre membrii-fondatori ai acestui concurs susţine că, în ultimii ani, calitatea vinurilor aduse la concurs este tot mai bună. În acelaşi timp, Nămăloşanu constată că numărul probelor ce sunt prezentate la concurs este relativ mic. „Din păcate, la competiţie nu-şi permit să vină micii producători, care nu-şi permit să achite taxa de participare şi celelalte cheltuieli", spune profesorul, care vede în aceasta o problemă a organizatorilor.
Murman Kuridze, directorul Institutului de Pomicultură, Viticultură şi Vinificaţie din Georgia şi membru al juriului, susţine că evenimentul demonstrează maturitate prin extinderea geografică a participanţilor, prin apariţia de vinuri noi şi de o calitate superioară. „Am descoperit cu satisfacţie mai multe tipuri de vinuri noi de o calitate bună ce au fost înscrise la concurs", a mai spus Murman Kuridze.
Cât despre relaţia cu Federaţia Rusă, ţară care în martie 2006 a impus un embargou vinurilor din Georgia şi din Republica Moldova, Murman Kuridze spune că ruşii sunt conştienţi că la mijloc nu a fost vorba de calitatea vinur