Cine a trecut, sâmbătă şi duminică, pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa a fost cucerit de mirosul apetisant de bucate, care aburea din cuptoarele şi vasele participanţilor la Concursul internaţional de gastronomie „Trofeul Balada Nej - Bucătar european, gust tradiţional".
Aflat la cea de-a VI-a ediţie, Concursul internaţional de gastronomie „Trofeul Balada Nej - Bucătar european, gust tradiţional" a fost organizat de „Fundaţia inginer Nicolae Nejloveanu". În competiţie au intrat elevi de clasa a XI-a de la licee tehnologice de profil din România, Franţa, Italia, Olanda, Slovenia, Malta şi Cipru. Sâmbătă, în prima zi de competiţie, tinerii bucătari au pregătit un meniu tradiţional românesc. „Le-am trimis, acum trei luni, participanţilor la concurs reţetele româneşti şi gramajul necesar. Ei au avut timp să înveţe a găti româneşte. Unii dintre ei au fost miraţi că trebuie să gătească atât de gras", a declarat Nicolae Nejloveanu. Concursul a fost structurat pe doua secţiuni: meniu tradiţional românesc şi meniul specific fiecărei ţări participante. Dacă în prima zi, concurenţii au avut de preparat un meniu românesc, atunci în cea de a doua zi au avut de pregătit meniul tradiţional al ţării din care provin. De asemenea, ieri, în afara concursului au avut loc demonstraţii susţinute de echipa naţională de juniori a României, echipa regională a Bucureşti -ului şi echipa naţională de seniori a României. Aceste echipe vor participa la Olimpiada de Gastronomie, care va avea loc în octombrie, în Germania. La deschiderea concursului, care a avut loc sâmbătă, au participat şi secretarul de stat în Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului - Cristian Bărhălescu, preşedintele ANAT - Corina Martin, preşedintele patronatului Mamaia -Nicolae Bucovală, iar din partea primăriei Constanţa, purtătorul de cuvânt Liviu Tramudana.
Ei sunt câştigătorii ediţi