Pe Emilia Dragu am întâlnit-o prima dată în curtea din pensiunea ei din Bădeni, comuna Breaza, în timp ce înfăşura compoziţia pentru sarmale în foi de varză fierte. Ţăţica Aurica, gospodină tot din aceste locuri, cu mare experienţă în ale gătitului, dădea din când în când sfaturi.
Pe Emilia Dragu am întâlnit-o prima dată în curtea din pensiunea ei din Bădeni, comuna Breaza, în timp ce înfăşura compoziţia pentru sarmale în foi de varză fierte. Ţăţica Aurica, gospodină tot din aceste locuri, cu mare experienţă în ale gătitului, dădea din când în când sfaturi. Sunteţi curioşi să aflaţi cum se fac sărmăluţele în Bădeni? Într-un mod meşteşugit, evident. "Pentru a pregăti sarmalele se pun pe fundul ceaunului crenguţe de cimbru scuturate de seminţe, după aceea se aşază un grătar realizat din corzi de viţă. Deasupra se pun foi de varză, creându-se astfel un pat ca să se prevină lipirea sarmalelor şi afumarea lor. Se aşază sarmalele în rânduri circulare. După primul rând se mai pune ulei, dacă mai este nevoie, în funcţie de cât de grasă este carnea, apoi suc de roşii sau bulion. Se continuă cu alte straturi de sarmale şi, în mijloc, se aşază o sticlă de un litru umplută cu apă. Se acoperă cu alte foi de varză. În mod tradiţional, se fierb în ceaun, pe pirostrii, la foc de lemn, moderat, timp de două-trei ore. Ca să rămână întregi, se împăturesc bine, se fierb încet şi îndelungat", ne-a mărturisit doamna Dragu. Din aceste sarmale, pregătite într-o după-amiază rece de septembrie, au putut gusta toţi cei care au trecut pe la Pietroasele, la "Sărbătoarea Tămâioasei".
Trei simboluriStrugurii, nucile şi migdalele (chiar cresc migdali în zona Buzăului!) sunt simbolurile acestor locuri. Vinului i s-a dus deja vestea, iar nucile sunt mai mult decât un aliment. În trecut, pe vremea bunicilor celor care trăiesc astăzi la Bădeni, atunci când venea i