Alimentatia este foarte importanta cand facem sport, fie de placere, fie de performanta. Nutritionistii va atrag atentia asupra alimentelor care va pot face sa pierdeti locurile de pe podium.
In functie de perioadele dinaintea efortului sau competitiei exista alimente si obiceiuri alimentare care trebuie evitate. Pentru realizarea digestiei sunt necesare aproximativ trei ore. De aceea trebuie sa luati masa cu cel putin trei ore inainte de a face efort.
INAINTE DE EFORT. Atentie, meniul nu va fi unul copios! Nutritionistii va recomanda, in general, glucidele, precum paste cu sos de rosii, paine, orez, pizza, cartofi la cuptor, si proteinele usor de digerat, cum ar fi sunca slaba, lactatele, mai ales iaurturi. Evitati glucidele rapide precum sucurile de fructe sau bauturile carbogazoase. Tot pe lista neagra se afla ouale, cascavalul, fripturile, prajelile, ciocolata, cruditatile.
Apa carbogazoasa trebuie evitata de persoanele carora le provoaca balonari sau alte tulburari digestive. Este indicata apa plata - 1,5 litri pana la 3 litri zilnic. Hidratarea este fundamentala pentru cei care fac sport.
Nu consumati bauturi carbogazoase sau biscuiti chiar inainte de efort. Ingestia de alimente foarte dulci poate antrena cresterea glicemiei (hiperglicemie) si imediat dupa aceea hipoglicemia reactionala din cauza efortului.
IN TIMPUL EFORTULUI. Cei care practica o activitate de rezistenta (jogging, tenis) pot consuma un aliment energetic pe baza de zaharuri lente. Este recomandat consumul unui sfert de litru de apa plata la fiecare 20 de minute. Aceasta impiedica aparitia crampelor musculare si a deshidratarii.
DUPA EFORT. Pentru a va bucura din plin de beneficiile activitatii fizice efectuate, feriti-va de excesele culinare dupa efort sub pretextul ca v-ati privat destul inainte. Alimentele foarte calorice consumate imediat dupa aceea favori