Lungu Vasile• Viticultorii ieseni vor fi nevoiti sa scumpeasca preturile la struguri si vin din cauza inghetului si a secetei din acest an • Unii dintre ei sunt nemultumiti de recolta slaba, insa altii sustin ca vinul va excela prin calitate • In ultimii ani, iesenii au preferat vinurile seci si demiseci
Viticultorii ieseni preconizeaza o majorare a pretului la vinuri si struguri din cauza conditiilor vitrege din acest an. In prezent, un kilogram de struguri se vinde cu 2,5 lei iar un litru de vin cu 6 lei. Specialistii estimeaza o crestere din cauza pretului pe piata. Cei mai multi dintre viticultorii ieseni au amanat perioada de recoltare din cauza umezelii si a faptului ca exista riscul ca strugurii sa mucegaiasca daca nu sunt culesi la momentul oportun. Astfel, Vasile Lungu, unul dintre fermierii ieseni care are o suprafata de aproximativ 11,5 hectare cu plantatii de vita de vie, va culege in doua saptamani toti strugurii. Doru Bambu, presedintele Vinicom Copou, se declara insa multumit de recolta din acest an, sustinand faptul ca vinul va avea o calitate superioara, iar productia este una destul de buna, de pe o suprafata de 54 de hectare recoltandu-se pana in prezent 480 de tone.
Recolta din acest an s-a injumatatit
Inginerul Vasile Lungu a inceput sa planteze vita de vie pe o suprafata de 1 ha in anul 2005. Suprafata s-a marit de mai multe ori in ultimii 7 ani, momentan recoltand struguri de masa de pe 11,5 hectare. Din cauza umezelii, fermierul va recolta peste doua saptamani toti strugurii, estimand o productie de 7-8 tone de struguri de masa care au o calitate la fel de buna ca in ceilalti ani. "Anul acesta, din cauza temperaturilor foarte scazute de -26 de grade timp de aproximativ 10 zile, avem productia chiar la jumatate, anul trecut fiind culese 18-20 de tone de struguri de masa. Perioada de recoltare a inceput f