Unele ceaiuri şi sucuri extrase din legume cu principii alcaline, antiinflamatoare, calmante şi cicatrizante pot regla în mod natural problema hiperacidităţii gastrice. Iată care sunt acestea.
Sucul de cartofi, cicatrizant
Când mucoasa stomacului este iritată, sucul proaspăt de cartofi este un pansament gastric foarte bun, datorită efectului antiseptic şi calmant. De altfel, numeroasele studii au arătat că prin consumul a trei pahare cu suc proaspăt de cartofi pe zi (câte 100 ml porţia) se cicatrizează leziunile mucoasei stomacului. Cura se poate face perioade îndelungate de timp.
Sucul se prepară din cartofi cruzi, necurăţaţi de coajă, care se spală bine şi se dau pe răzătoare, apoi se storc. Prima porţie de suc se bea dimineaţa, pe stomacul gol, după care bolnavul trebuie să stea culcat o jumătate de oră. Sucul rămas se consumă cu 15 minute înaintea dejunului şi cinei. Pentru o eficienţă maximă, în timpul curei, apa se înlocuieşte cu infuzie de gălbenele (preparată dintr-o linguriţă de flori uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită).
Florile de salcâm, contra arsurilor
Fitoterapeuţii recomandă florile de salcâm în tratamentul oricărei afecţiuni digestive. În terapia afecţiunilor gastrice sunt folosite inflorescenţele salcâmului, care combat aciditatea gastrică şi senzaţia de arsură. Infuzia se prepară din două linguriţe de flori şi dintr-o cană cu apă clocotită. Pentru a-ţi redobândi confortul gastric, şi în cazul gastritelor hiperacide, şi în cazul ulcerului gastric sau duodenal, sunt indicate câte două căni cu ceai pe zi, între mese, în cure de lungă durată.
Zmeurul ponderează secreţia gastrică Infuzia preparată din frunze de zmeur este astringentă şi are proprietatea de a reduce aciditatea stomacului, fiind recomandată în tratamentul gastritei hiperacide. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu frunze de zmeur şi dintr