Reţetele lui Jamie Oliver sunt principală sursă de inspiraţie pentru 19% dintre britanici în materie de preparate culinare. Un studiu recent arată că sfaturile bucătarilor celebri influenţează mai mult dieta populaţiei decât campaniile de informare pentru sănătate promovate de autorităţi, potrivit Daily Mail.
Delia Smith ocupă locul doi în clasament, 10% dintre britanici fiind influenţaţi de reţetele propuse de ea, în defavoarea celor promovate de Ministerul mediului, alimentelor şi al agriculturii, care au primit votul favorabil a doar 2% dintre oameni.
Doar 47% din populaţia Marii Britanii consumă cinci porţii de fructe şi legume pe zi, în timp ce doar 22% dintre locuitorii acestei ţări consumă peşte de minimum două ori pe săptămână, aşa cum recomandă campania promovată de Guvern.
Studiul a mai arătat că obiceiurile alimentare din Marea Britanie diferă în funcţie de oraş şi regiune. Astfel, cei din Cardiff preferă legumele şi fructele, 59% dintre oamenii care locuiesc aici declarând că le consumă de cinci ori în fiecare zi.
Southampton este cel mai "hidratat" loc din ţară, 33% dintre locuitorii de aici consumând cantitatea adecvată de apă în fiecare zi. În Manchester se mănâncă cea mai mare cantitate de peşte. 27% din populaţia din Manchester are acest aliment în meniu de două ori pe săptămână.
Cercetarea lansează îngrijorarea că preţul alimentelor influenţează opţiunea oamenilor pentru o dietă sănătoasă.
În timp ce doar 18% dintre oameni spun că valoarea nutriţională este principalul motiv pentru care aleg un aliment, 34% dintre oameni spun că sunt mai interesaţi de preţul mâncării decât de substanţele pe care aceasta le conţine.
Părinţii ar trebui să-şi hrănească copiii cu peşte de două ori pe săptămână, avertizează Carrie Ruxton, medic nutriţionist.
Totuşi, studiul arată că 74% dintre părinţi se abat de la această reg