Sărbătorile buzoiene sunt mereu un prilej pentru un răsfăţ culinar. Fie că te afli la Gura Teghii, la Pietroasele, Breaza, Varlaam, Săpoca sau Sărata Monteoru, spectacolul gastronomic este la înălţime. Gospodine îmbrăcate în costume populare te îmbie să guşti din reţetele lor, unele mai vechi, de pe vremea bunicilor, altele mai noi, descoperite în reviste sau cărţi de bucate. Iar pentru ca să savurezi şi mai bine mâncărurile, ţi se pun la îndemână un pahar cu vin nou sau căni cu suc de fructe culese din munte, despre care se spune că-l ţin pe om sănătos cu anii.
SĂRMĂLUŢE ÎN... DOVLEAC
Cea de-a treia ediţie a sărbătorii "Căsuţa cu pridvor" a reprezentat şansa redescoperirii tradiţiilor culinare buzoiene. Pensiunea Casa cu Tei, gazda sărbătorii, a pregătit sărmăluţe de curcan în foi de varză murată, puse la fiert nu într-o oală de pământ cum poate v-aţi fi aşteptat, ci într-un frumos dovleac roşu şi dolofan. Alături de el, o musaca din carne şi varză, aşezată într-o tavă mare de tot. Un strat de varză dulce amestecată cu varză acră, peste care se pune un altul de carne tocată amestecată cu verdeaţă din belşug, orez şi ceapă.
Se mai aşază un strat de varză şi, după ce se scoate din cuptor, se taie în porţii generoase cât să-i ajungă unui pofticios venit de departe. Iar ca desert - "Roata vieţii" -, o prăjitură care are în compoziţie două feluri de brânză sărată. Una albă şi alta colorată cu praf de cacao.
DE LA IED LA PREPELIŢĂ
Mama Lice, din Chiojdu, a adus un ied tomnatic aşa cum se face prin părţile Buzăului. După ce se eviscerează, iedului i se scot coastele astfel încât carnea să păstreze forma şi dimensiunea animalului. Se condimentează din plin cu muguri de pin, coriandru, cătină şi boabe de ienupăr (că doar e zonă de munte!). Se serveşte obligatoriu cu Ţuică mortală de Chiojdu, ca să mai prindă şi iedul niţică p