Mâncarea şi băuturile pe care le consumăm în fiecare zi conţin substanţe care pot distruge smalţul dinţilor, avertizează specialiştii în stomatologie. Cele mai dăunătoare dintre acestea sunt acizii, care potrivit medicilor, se găsesc din belşug în alimentele de pe piaţă.
Astfel, acizii sunt în sucuri, în băuturile energizante, în vin, în majoritatea fructelor, în bomboane, în murături şi în dulceţuri. Aceşti acizi pot eroda ireversibil smalţul dinţilor. Afectarea smalţului creează sensibilitate la rece, cald şi duce la apariţia durerilor dentare, la creşterea probabilităţii pierderii danturii şi închiderea la culoare a dinţilor (acest lucru se întâmplă pentru că stratul de sub smalţ este închis la culoare).
Amidonul, des întâlnit în pâine, paste, orez, ovăz şi cereale integrale, este şi el pe lista ingredientelor care atacă smalţul dinţilor. Potrivit medicilor stomatologi, amidonul "hrăneşte" bacteriile din cavitatea bucală, care produc acizi ce atacă smalţul dintilor şi îi deteriorează.
Aciditatea citricelor erodează smalţul dinţilor. Stomatologii recomandă să evităm fructele acide imediat după ce ne-am spălat pe dinţi, deoarece riscul de a deteriora dantura este destul de ridicat. Mai mult, specialiştii precizează că sucul de citrice preparat în casă are un conţinut ridicat de acid, care atacă dantura. Efectul acestuia asupra dinţilor este mai puternic decât al hidrogenului peroxid, substanţă întâlnită în produsele de albit dinţii.
Antitusivele, fie sub formă de pastile pentru supt, fie sub formă de siropuri, conţin cantităţi mari de zahăr dăunător danturii. Pentru a evita deteriorarea acesteia, stomatologii recomandă alegerea unor produse care nu conţin zahăr.
Mâncarea şi băuturile pe care le consumăm în fiecare zi conţin substanţe care pot distruge smalţul dinţilor, avertizează specialiştii în stomatologie. Cele mai dăunătoare di