Persoanele care beau bere prezintă un risc scăzut de a suferi de depresie. Aceasta este concluzia unui grup de cercetători de la institutul Nord-Trondelag Helath Study, Norvegia, care susţine acest beneficiu al berii apare doar în cazul în care este băută în cantităţi moderate.
În urma unui studiu, cercetătorii au observat că persoanele care beau bere în cantităţi moderate sunt expuse unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, spre deosebire de cele care nu beau alcool sau beau în cantităţi excesive.
Peste 38.000 de persoane au participat la studiul comportamentelor de consum şi sănătate mintală efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study). Cercetătorii, conduşi de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen în Norvegia, au constatat că cei care nu beau deloc bere sau beau în cantităţi foarte mari au fost predispuşi să raporteze simptome de depresie, în comparaţie cu cei ce consumă bere în cantităţi moderate.
"Depresia este o boală reală, este o tulburare a stării afective, care duce la instalarea unei stări de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă mai lungă de timp, iar berea poate fi un aliat în combaterea apariţiei acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat însă este că efectul benefic al berii, şi în acest caz, se face simţit exclusiv în cazul în care este consumată în cantităţi moderate" spune Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
O posibilă explicaţie pentru legătura dintre persoanele care nu beau alcool şi depresie are o conotaţie de natură socială, această interdependenţă putând fi pusă şi pe seama faptului că abstinenţii au mai puţini prieteni apropiaţi decât consumatorii de alcool în general şi bere în particular. Ei pot considera că este mai greu să dezvolte prietenii puternice, neavând avantajul berii ca liant social.
Cercetator