Meniul copiilor de la creşele din Oradea este conceput de un medic și un dietetician Orădenii obişnuiţi cu creşe anoste şi mai degrabă ponosite decât viu colorate şi dotate pe măsura nevoilor celor mici vor avea o surpriză trecând pragul centrelor de îngrijire şi educaţie timpurie din Oradea. Personal calificat, materiale didactice şi jucării adaptate vârstei copiilor, mobilier nou şi un meniu special conceput sunt doar câteva dintre cele mai recente aspecte care se regăsesc în creşele orădene.
Dacă, până acum, o mare parte a orădenilor manifestau reticenţe în ceea ce priveşte creşele, preferând să-şi lase copiii în grija bunicilor sau a unor bone plătite de cele mai multe ori cu bani grei, lucrurile s-au schimbat şi în aceste unităţi. Schimbările masive au început odată cu reorganizarea creşei ca Centru de Îngrijire şi Educaţie Timpurie şi de la preluarea lui de Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO).
Meniu sănătos pentru o dezvoltare armonioasă
Pentru a dezvolta celor mici obiceiuri alimentare sănătoase, meniul copiilor care frecventează acest tip de unitate a fost adaptat de medicul creşei şi de o asistentă dieteticiană, astfel încât principiile care stau la baza acestuia să respecte legislaţia în vigoare şi să respecte un regim alimentar sănătos care să dezvolte la copii obiceiuri alimentare corespunzătoare. Meniul se bazează în special pe fructe, legume, lactate şi piept de pui sau de viţel. „La micul dejun se servesc mâncăruri de tip cereale cu lapte, pâine cu brânză şi ou, pâine cu gem şi lapte, la prânz – supe de fructe, de legume, de chimion cu crutoane, soteuri de legume cu carne de pui, iar ca gustări: fructe, iaurt cu biscuiţi, pişcoturi, prăjituri de casă cu fructe, pregătite în bucătăria proprie”, spune Adina Madar, directorul ASCO Oradea.
Potrivit declaraţiei medicului creşelor, Codruţa Pe