De doleanţele lor a luat act şi comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, care şi-a desfăşurat astăzi lucrările la Focşani.
În premieră, Focşaniul a găzduit astăzi lucrările comisiei pentru agricultură din camera deputaţilor, comisie condusă de deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru.
Acesta a dorit să aducă la Focşani o bună parte din cei 34 de membri ai comisiei, tocmai pentru a lua contact cu realităţile din acest judeţ în domeniul cultivării viţei de vie, mai ales că la şedinţă au fost invitaţi să participe şi mici producători, dar şi reprezentanţii unor firme importante din domeniul vinificaţiei.
„Este o problemă foarte delicată la noi în judeţ. Avem 18.000 de mici fermieri care, care stăpânesc 15.000 de hectare de vii, în 18 localităţi viticole. Aici este un fenomen social, care nu se mai regăseşte în altă parte a ţării”, s-a adresat deputatul Nini Săpunaru colegilor săi. Foto Comisia pentru Agricultură, la Focşani
A urmat o dezbatere asupra legislaţiei viei şi vinului, în cadrul căreia producătorii s-au plâns că sunt îngrădiţi să-şi valorifice munca. „Problema cea mai stringentă a fermierilor este că sunt îngrădiţi în a-şi valorifica liber strugurii, mustul din struguri şi vinul obţinut din propria recoltă. Reprezint 14.000 de mici producători şi avem 33 de milioane de euro cheltuieli cu tehnologia şi suntem împiedicaţi să ne recuperăm cheltuielile. Este singura activitate economică din agricultură în care ţăranul nu are voie prin legislaţia actuală să-şi valorifice producţia. Noi nu am fost niciodată consultaţi să ne spunem obiecţiunile la legea Viei şi Vinului”, a precizat Toader Manole, preşedintele asociaţiei viticultorilor vrânceni.
La rândul său, Georgel Costache, directorul societăţii Vincon Vrancea, a spus că se impun anumite modificări care să vină în sprijinul micilor fermieri. „Noi românii, impunem reglementă