Haute-cuisine, tradus mot-a-mot din limba franceza, inseamna bucatarie inalta. De fapt, se refera la preparate elaborate, cu prezentari inedite. Dar haute-cuisine mai inseamna si restaurante cu o pivnita de vinuri impresionanta si unde angajatii au o cond
Haute cuisine s-a nascut, ca si haute couture, in Franta. Daca pana in 1970 a existat numai cuisine classique, incepand cu anii '80 a aparut nouvelle cuisine. Cu timpul, a aparut o noua categorie: haute-cuisine, care nu se clasifica nici la classique, nici la nouvelle. Restaurantele care practica o astfel de bucatarie pot servi preparate fusion, traditionale sau postmoderne. Numele de haute-cuisine este dat mai degraba de procesul de creare a mancarii, de profesionalismul cu care este servit, de estetica preparatelor si, bineinteles, de atentia obsesiva pentru detaliu. Cei care au ajutat cel mai mult la definirea concreta a conceptului de haute-cuisine sunt Michelin si Gault sau, mai exact, "manualele" scrise de cei doi.
Cuvintele "haute cuisine" produc multe senzatii - de la gust la vizual si olfactiv. Si, pentru ca originile acestor cuvinte se afla in Franta, de obicei, un mix simplu de fructe de mare sau branzeturi frantuzesti si vin face obiectul principal al unei mese "inalte".
Bucataria franceza a evoluat mult de-a lungul timpului. Daca pana nu demult, francezii se mandreau cu bucataria lor traditionala, astazi se bucura de influentele mediteraneene, italiene sau chiar arabe.
Istoria gastronomiei franceze incepe cu bucataria medievala. Pe vremea aceea totul se rezuma la baluri si banchete la care era servita mancare intr-o prezentare foarte elaborata, in nuante si forme deosebite, cu mai multe feluri aduse la masa in acelasi timp, acompaniate de sosuri aromate. Condimentele au fost intotdeauna punctul forte al gastronomiei franceze, apoi ingredientele ca mustarul, mierea