TEHNOLOGIE ● Forurile internationale aproba folosirea radiatiilor ionizante
Radiatiile ionizante sint utilizate de mult in industrie, ele putind fi de natura electromagnetica si corpusculara. Cele de natura electromagnetica (fotonii) sint caracterizate prin energie. In aceasta categorie intra radiatiile gama, infrarosii si ultraviolete.
TEHNOLOGIE ● Forurile internaţionale aprobă folosirea radiaţiilor ionizante
Radiaţiile ionizante sînt utilizate de mult în industrie, ele putînd fi de natură electromagnetică şi corpusculară. Cele de natură electromagnetică (fotonii) sînt caracterizate prin energie. În această categorie intră radiaţiile gama, infraroşii şi ultraviolete.
Iradierea, ca procedeu fizic de tratare a alimentelor, poate fi comparată cu alte procedee fizice (tratare termică, refrigerare, congelare). Singura caracteristică a iradierii este tipul de energie utilizat. Comitetul Internaţional pentru Iradierea Alimentelor (ICGFA) recomandă ca iradierea să se facă respectînd Codul de Practici pentru Iradiere (GPI), considerînd că la doze mai mici sau egale cu 500 krad produsele sînt apte pentru consum uman.
Radiaţiile ionizante sînt utilizate în proporţie de 30% pentru sterilizarea produselor medicale şi în proporţie de 20% pentru tratamentul produselor alimentare. Introducerea tehnicii de iradiere în agricultură şi industria alimentară vizează în principal eliminarea microorganismelor (împiedicarea reproducţiei şi distrugere) care provoacă degradarea produselor agricole. FAO estimează că peste 25% din producţia mondială de alimente se pierde după recoltare din cauza atacului dăunătorilor, a microorganismelor, a rozătoarelor. Se apreciază că prin iradierea alimentelor se obţine şi o ameliorare a salubrităţii acestora, putînd fi contaminate cu germeni patogeni sau toxicogeni. De asemenea, metoda este uti