Nici nu ştii la ce riscuri îţi expui copii când îi trimiţi într-o tabără şcolară! În spatele pozelor frumoase postate pe site-urile de pe internet se pot ascunde pereţi plini de igrasie. În plus, odată ce au ajuns la destinaţie, nimeni nu garantează că preparatele din farfurie sunt proaspete. La această concluzie au ajuns inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) după ce au plecat în vizită de lucru la taberele şcolare din judeţul Braşov. Controlul s-a desfăşurat pe parcursul lunii iunie la toate taberele din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, dar şi la cele particulare, organizate de diferite fundaţii sau şcoli.
Pereţi „cu infiltraţii şi murdari”
La nivel naţional, ANPC a verificat 89 de tabere, constatând abateri la 35 dintre acestea. Cele mai grave au fost depistate în judeţele Timiş şi Sibiu, unde trei unităţi au fost şi închise cu ocazia controlului.
În plus, au fost retrase peste 58 de kilograme de alimente care erau improprii consumului, iar alte 210 kilograme de alimente au fost oprite temporar de la comercializare.
În judeţul Braşov au fost constatate nereguli în puţine locaţii, însă gravitatea lor nu putea fi trecută cu vederea. Cabana Gura Râului, din Zărneşti, avea pereţii degradaţi în unele camere, „cu infiltraţii şi murdari”.
Inspectorii ANPC au depistat şi unităţi în care se serveau preparate culinare necorespunzătoare calitativ sau care utilizau pentru prepararea mâncărurilor materii prime alterate. La Hotelul Piatra Craiului au fost descoperite pungi cu carne cu data limită de consum depăşită – după cum se arată în comunicatul ANPC. Tot la acest hotel a fost constatată lipsa informării consumatorilor - mai exact neetichetarea produselor.
23 de copii pe 10 locuri de cazare
Mai grav este că administratorii unor pensiuni şi-au permis să organizeze ta