Românii încep pregătirile pentru masa de Paşte, a cărei vedetă este carnea de miel. Ciorba de miel, drobul de miel sau friptura de miel vor fi şi anul acesta pe masa familiilor de români, nu mai puţin de 3 milioane de miei urmând a fi sacrificaţi şi vânduţi în această săptămână.
Românii vor cheltui de Paşte pe ouă, cozonaci şi carnea de miel aproximativ 165 de milioane de euro, reiese din calculele făcute de gândul pe baza informaţiilor oferite de producătorii din domeniu. Potrivit estimărilor lor, în acest an, în perioada Sărbătorii Pascale, populaţia va cumpăra aproximativ 50 de milioane de ouă, circa 8 milioane de cozonaci şi 3 milioane de miei, în valoare de aproximativ 730 de milioane de lei, echivalentul a circa 165 de milioane de euro.
REŢETĂ DE PAŞTE: Trei modalităţi simple de a găti ciorba de miel
REŢETE DE PAŞTE. Trei modalităţi simple de a găti DROBUL DE MIEL şi de pui
REŢETE DE PAŞTE. Trei metode simple de a prepara FRIPTURA de MIEL
De Paşte, crescătorii de miei spun că vor vinde carcasa cu 20-25 de lei pe kilogram şi estimează vânzări mai reduse cu până la 30% faţă de anul trecut, din cauza scăderii puterii de cumpărare. Cei mai optimişti însă spun că în minivacanţa de Paşte bugetarii ar putea fi tentaţi să facă mai multe cumpărături, între care să se numere şi tradiţionalul miel.
În timp ce în marile reţele de supermarketuri din Capitală mielul întreg se vinde cu 30 de lei pe kilogram, crescătorii de ovine din ţară contactaţi de gândul se aşteaptă să vândă mieii la preţuri de cel mult 25 de lei pe kilogram, deşi deocamdată nu prea au comenzi.
Luând în calcul faptul că de Paşte românii cumpără de regulă circa 3 milioane de miei, presupunând o greutate medie a unui miel întreg de 8 kilograme şi un preţ mediu de 25 de lei pe kg, reiese că rom\nii vor cheltui doar pe miel circa 600 de milioane de lei.
Roma