Prima ediţie a Festivalului cartofului, Oraşu’n Bucate şi Piaţa Ţărănească sunt opţiunile pe care le au la dispoziţie bucureştenii amatori de bunătăţi tradiţionale sau ecologice.
Duminică, 30 octombrie, este ultima zi a Festivalului Cartofului, organizat la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în cadrul Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale. Aici, producătorii din Covasna şi Braşov au adus patru tone de cartofi. De asemenea, în târg se vor găsi şi cartofi ecologici de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.
Bunătăţi cu cartofi
Duminică, Nagy Laszlo, din Covasna, pregătesc o tocană din aproape 250 de kilograme de cartofi, 30 de kilograme de costiţă afumată şi cârnaţi, 35 de kilograme de ceapă, 1 kilogram de usturoi, 20 de kilograme de roşii, 25 de kilograme de ardei şi gogoşari şi 10 litri de ulei.
„În mitologia Polineziei obiceiurile de proslăvire a cartofului, prin zei speciali şi ritualuri speciale, aveau o importanţă egală cu atenţia acordată copiilor. În onoarea cartofului, incaşii din Anzi confecţionau vase ce-i redau forma. În prezent, multe ţări au deschise muzee consacrate cartofului, centre de studiu şi cercetare, există şi un Centru Internaţional al Cartofului. Proclamarea anului 2008 drept Anul Internaţional al Cartofului evidenţiază rolul pe care îl are această cultură atât în dezvoltarea siguranţei alimentare, cât şi în utilizarea lui în medicină, în cosmetologie”, a spus Daniela Popa, manager Media Link Buisiness, organizatorul târgului, pentru Agerpres.
„Oraşu’n bucate“
Tot duminică, de la ora 10.00, începe prima ediţie a Festivalului „Oraşu’n bucate“, în faţa Centrului Metropolis (Strada Iancu de Hunedoara, aproape de Ştefan cel Mare şi Piaţa Victoriei). Evenimentul are loc în corturi special amenajate şi încălzite, unde sunt