Legalitatea acestui proces industrial, prin care carnea de pui ieftina importata este “tavalita” in masini de mixat, este pusa sub semnul intrebarii, insa produsele sunt disponibile pe rafturile marilor retaileri.
Un procesator de carne de pui din Marea Britanie, Westbridge Food Group, importa carne de pui congelata din Brazilia condimentata cu sare sau un amestec de ulei de porumb si sare, la care mai adauga apa si alti aditivi. Carnea este apoi ambalata in caserole cu carne de pui file vandute in retele de magazine precum Asda, Sainsbury’s sau Aldi.
A vinde pui caruia i-a fost adaugata apa in compozitie nu este ilegal, atata timp cat acest lucru este declarat. Problema apare in momentul in care definesti produsul finit drept un produs preparat sau un produs original, comercializat drept carne cruda.
Autoritati din Olanda au intreprins mai multe controale la procesatori pentru a-i impiedica sa mai adauge apa carnii de pui pe care o revand ulterior drept carne cruda.
Pe de alta parte, industria invoca faptul ca apa si aditivii dau suculenta carnii. In schimb, putini consumatori sunt constienti de faptul ca platesc pentru cantitati mari de apa in loc sa consume o carne de pui sanatoasa.
Citeste si:Scandalul carnii de pui taie din vanzari: 14% dintre romani nu mai cumpara din comertEuroparlamentar in Comisia pentru Siguranta Alimentara: Decizia UE care ataca piata micilor a fost luata din 2011Grupul Agricola Bacau si-a crescut afacerile in 2011. Exporturile de pui s-au dublat
Astfel, in cazul retelelor Asda si Aldi 18% dintr-un pui reprezinta apa, in timp ce in cazul Sainsbury’s procentul se opreste la 15%.
In prezent, autoritatile britanice analizeaza probe luate din carnea de pui, existand suspiciuni privind prezenta unor proteine nedeclarate, unele extrase din resturi de porc sau vita, in carnea de pui comercializata in retele