În cel mai productiv bazin legumicol din Sud-Estul ţării, cel din Buzău, culturile de ardei şi gogoşari s-au uscat complet. Specialiştii agronomi spun că avem parte de cel mai mănat an din ultimul deceniu, din cauza ploilor necontenite, urmate de canicula prelungită din această vară.
Aproape toţi localnicii din comunele Mărăcineni şi Săpoca supravieţuiesc, de când se ştiu, din grădinărit. Satele de aici formează cel mai productiv bazin legumicol din regiune, care aprovizionează pieţele din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, dar şi din Mizil sau chiar Bucureşti şi Braşov.
Citeşte şi: Legumele antisecetă sunt la mare căutare
Zilele acestea, producătorii agricoli au încercat să recolteze o parte din legumele şi zarzavatul din grădini însă au constatat că s-au ales cu mai nimic din culturile de anul acesta. „Noi am realizat mai demult că o sa avem probleme, dar parcă prea brusc s-au uscat toate. Ardei nu mai am, ceapa e distrusă pe jumătate, varza la fel, e prăpăd", spune Gheorghe Ene, legumicultor din Potoceni, comuna Mărăcineni.
Ion Ene are aproape de prundul Buzăului şapte tarlale de ardei. Abia mai poate aduna doi, trei saci de legume pentru consumul propriu. „Două tarlale sunt cu gogoşari, două cu ardei gras şi trei cu capia. Nu am cules nimic, nimic. Ce o să ducem acasă, e doar ceapă şi varză, la toamnă. Căldurile sunt problema", povesteşte nea Ion.
Gogoşarii de Buzău, renumiţi mai ales pentru gustul dulce, s-au uscat brusc, la coacere. „Din toţi gogoşarii pe care îi aveam aici, toţi sau stricat, sută la sută. Nu mi-a rămas nici măcar unul, pentru mine, măcar să-i simt gustul. E primul an când păţesc aşa", a adăugat Ion Ene.
Sătenii au început recoltatul şi la ceapa roşie de Buzău, produs agricol emblematic pentru această zonă. Însă, oamenii scot din pământ bulbi doar un pic mai mari decât arpagicul.
„Din ceapă reuş