Preţurile au crescut semnificativ de-a lungul anului 2010, în România. Datele oficiale ale Statisticii indică un avans de 7,96%. Scumpiri în lanţ, în special la alimente, se anunţă şi anul acesta
Ţigările, combustibilii, utilităţile şi o bună parte din alimentele de bază au înregistrat majorări semnificative ale preţurilor. Cartoful este campionul scumpirilor. Un kilogram cumpărat la sfârşitul lui 2010 era cu peste 45% mai scump decât în luna ianuarie a aceluiaşi an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică(INS). O lovitură importantă dată bugetelor multor familii de români a constituit-o însă creşterea preţului tutunului, cu 26,3%, şi al combustibililor, cu peste 15%. Avansuri considerabile s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte preţul mărfurilor alimentare. Legumele în ansamblu, precum şi conservele din legume s-au apreciat cu circa 22%. Un procent similar a fost consemnat şi în cazul uleiului comestibil. Zahărul şi fructele proaspete au depăşit şi ele zece procente. Pe segmentul produselor nealimentare, o scumpire importantă a avut loc la energia termică, unde preţurile au urcat cu 12%. Şi serviciile pentru apă, canal şi salubritate au cunoscut majorări importante, de aproape 16%.
FMI vede riscuri inflaţioniste
Analiştii economici estimează că, anul acesta, preţurile îşi vor domoli creşterea. "Inflaţia din decembrie de 7,96% e în linie cu aşteptările. În mod normal, în lunile următoare, inflaţia ar trebui să se stabilizeze în jur de 7%, după care, o dată cu eliminarea impactului creşterii TVA din 2010, adică începând din iulie 2011, ar trebui să avem o scădere foarte puternică a inflaţiei anuale. Ne vom îndrepta spre un 4% la sfârşitul anului", a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Un raport recent al Fondului Monetar Internaţional(FMI) punctează însă existenţa riscurilor de creştere a preţur