REPORTER IN TIGAIE Ne aflam in plin sezon al legumelor, asa ca e cat se poate de potrivit un reportaj despre cei care - se spune - isi petrec jumatate din viata in genunchi, privind pamantul: legumicultorii.
"Meseria" de taran nu a fost niciodata una usoara. Si, oricat de multe ar fi "cuceririle stiintei si tehnicii", sunt cateva "munci" pe care inca nu le poate suplini o masina. Imaginati-va un robot "copilind" o planta - firul de tomata, de exemplu! Simti ca imaginea in sine nu se potriveste. De ce? Aveam sa aflam raspunsul intr-o gospodarie din satul Hotarele de Giurgiu. Patlageaua rosie (ca orice alta leguma) are nevoie de cateva "ingrediente" pentru a se dezvolta: o samanta de calitate, un pamant rodnic, vreme buna de la Dumnezeu si multa dragoste din partea omului. Cultivatorul de legume, adica.
Aveam de ales intre cateva destinatii - din cate altele posibile! - Varasti, Valea Dragului, Hotarele⦠Dupa un scurt dialog telefonic cu viceprimarul Gheorghe Paraschiv, ne-am indreptat catre aceasta din urma localitate, aflata pe malul Argesului si nu departe de apa Dambovitei si a Dunarii. La Primarie, suntem intampinati de primarul State Vilciu, care, parca dorind sa fie "la tema", tocmai se infrupta dintr-un morcov. De la radacina asta ajungem iute la retetele specifice locului. Primarul se dovedeste a fi un gurmand.
Intram, impreuna cu viceprimarul, in curtea familiei Dumitrascu. Prima impresie e ca ne aflam dinaintea unor oameni vrednici. Casa, frumoasa, cu doua caturi si cu "doua fete" (batranul Constantin Dumitrascu a ridicat-o sa adaposteasca doua familii). Curtea - plina de dalii si carciumarese in toate culorile. Micile acareturi cu oratanii, porci si alte animale "trebuincioase" intr-o gospodarie rurala si, in fine, solariile. Adica⦠subiectul reportajului nostru. 4 la numar, intinse pe o suprafata de 12 ari, cer foarte multa munca. "Nu