Lume multă, câtă frunză, câtă iarbă, şi-a dat întâlnire în zilele de 10, 11 şi 12 septembrie la Cluj-Napoca. Motivul? Ediţia a VIII-a a Campionatului de Gătit în Aer Liber.
Zeci de bucătari amatori şi profesionişti au demonstrat la Cluj că mâncarea gătită cu ingrediente naturale şi la aer curat este mult mai gustoasă şi sănătoasă. Preparatele gătite sută la sută natural, focul de lemne, aerul curat şi vinurile bune, aduse de cei mai renumiţi somelieri, au fost ingredientele unui campionat gastronomic reuşit.
NOUTĂŢI DE COMPETIŢIE
Neobosiţii organizatori de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu, au reuşit, ca de fiecare dată, să atingă perfecţiunea. "Campionatul de la etapă la etapă s-a îmbunătăţit, oameni din medii socio-culturale diferite vin şi comunică timp de trei zile prin limbajul mâncării. Vorbim aici despre bucuria de a găti, de a degusta şi de a fi împreună. Noutăţile ediţiei sunt: Meniul Păcii, un proiect promovat de nouă bucătari din Israel. Eu încurajez foarte mult acest proiect, pentru că mi se pare extraordinar. Ei îşi propun să arate lumii cum să folosească cuţitul: ca ustensilă în bucătărie, şi nu ca să ucizi.
S-au alăturat pregătirii meniului bucătari români şi maghiari, fapt pentru care mesajul pe care-l transmit chefii din Israel va deveni mai puternic. De asemenea, avem recordul mondial cu cei 210 pui prăjiţi într-o tigaie de 15 metri pătraţi, primul record certificat de World Records Academy din Cluj. Noi suntem la al treilea record: primul a fost cea mai mare omletă ţărănească din lume, al doilea cel mai mare ou îmbrăcat în zahăr. Evenimentul acesta nu ar fi devenit aşa de puternic dacă nu am fi avut sprijinul unor oameni inimoşi care au înţeles foarte bine ce am vrut. Ne-am gândit şi la copii. Două actriţe de la Teatrul Ion Creangă vor crea momente artistice de