Inchiderea hipermarketului Kaufland din Colentina timp de 48 de ore pentru ca au fost descoperite pisici care mancau din rafturile alimentare pune problema insasi a conceptului de hipermarket: este bine ca sub acelasi acoperis sa fie vandute carne, peste "ambalate sau neambalate - dar si mobila, frigidere sau pantofi, unde se pot ascunde pisici, soareci sau gandaci?
Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) si reprezentantii producatorilor din industria alimentara sustin ca nu exista un risc major daca produsele alimentare nu sunt delimitate printr-un spatiu separat de produsele nealimentare in supermarketuri si hipermarketuri. Astfel, chiar si dupa cazul magazinului Kaufland din Colentina, acestia sustin ca nu ar trebui luata nicio masura in aceasta privinta, singurul vinovat pentru acest incident fiind comerciantul.
"Nu exista o legislatie care sa ceara retailerilor ca produsele alimentare sa fie situate intr-un spatiu clar delimitat de zonele in care sunt expuse produsele nealimentare. Se cere doar sa nu existe intersectii de flux", sustine Liviu Rusu, directorul general pentru siguranta alimentelor din cadrul ANSVSA. El a adaugat ca doar in cazul magazinelor care si prepara produse in acelasi spatiu (panificatie, transare mezeuri etc.) exista fluxuri mai stricte, iar aceste incaperi sunt delimitate. De asemenea, atat reprezentantii autoritatii, cat si cei ai producatorilor sustin ca acest lucru nu este necesar deoarece majoritatea produselor din cadrul supermar-keturilor si hipermarketurilor sunt ambalate individual.
"Produsele vandute in aceste magazine sunt majoritar ambalate individual, iar cele care sunt vandute vrac sunt delimitate de niste galantare. In plus, produsele alimentare sunt situate intr-unul dintre colturile magazinului si nu ar avea nevoie de o motivatie suplimentara de de