Majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse ale TVA la alimente şi chiar zero, aşa cum se întâmplă în Malta, Marea Britanie, Cipru şi Irlanda, în timp ce România face excepţie
Preţurile produselor alimentare sunt comparabile între diverse state membre şi România, în ciuda salariilor mult mai mici din ţara noastră. Care este explicaţia? Majoritatea ţărilor europene aplică cote reduse ale Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în cazul produselor alimentare şi chiar zero, în câteva state, în timp ce la noi, consumul acestor produse este taxat nediferenţiat, cu 19%.Austria, spre exemplu, aplică o TVA redusă de 10% la produsele alimentare de bază, la jumătate faţă de rata standard de 20%, iar Belgia, de 6%, faţă de nivelul standard de 21%, potrivit unui studiu pe tema impozitării în statele membre, realizat de Comisia Europeană. Cipru, în schimb, se laudă cu o TVA zero la alimente (15% este taxa standard), ca şi Irlanda (21,5% este taxa standard), Malta (18% este taxa standard) şi Marea Britanie (17,5% este taxa standard, redusă temporar la 15% până la sfârşitul acestui an). Şi România a aplicat TVA diferenţiată la mâncare, până la începutul anului 2000. Ulterior, taxarea la cote mai mici a produselor alimentare a fost propusă de mai multe ori, fără a se ajunge la un rezultat concret. Producătorii au recunoscut însă că reducerea acestei taxe nu garantează scăderea preţurilor la raft. (S.S.)
Majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse ale TVA la alimente şi chiar zero, aşa cum se întâmplă în Malta, Marea Britanie, Cipru şi Irlanda, în timp ce România face excepţie
Preţurile produselor alimentare sunt comparabile între diverse state membre şi România, în ciuda salariilor mult mai mici din ţara noastră. Care este explicaţia? Majoritatea ţărilor europene aplică cote reduse ale Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în cazul produselor al