Secondi piatti se pregătesc, îndeobşte, din carne. De tot felul! În această frumoasă regiune a Italiei, parcă tot ce este mai bun s-a adunat. Nu degeaba Toscana a dat gastronomiei cele mai multe dintre felurile de mâncare demne a intra într-o panoplie naţională, aşa cum tot Toscana a dat Italiei limba naţională...
Prea multe nu o vă spunem de această dată despre felul de bază toscan. Vrem doar să vă provocăm să ajungeţi acolo şi să gustaţi, după care să vă întoarceţi şi să împărtăşiţi cu noi o experienţă care promite să fie de excepţie. Sfatul nostru este să nu rataţi sub nici o formă să intraţi într-o „macellaria” tradiţională, acolo unde veţi afla, atârnat în cârligul lui, cel mai gustos prosciutto de pe planetă.
Şi dacă pentru carnea de vită şi de porc, ca şi pentru cea de zburătoare de tot felul – de la pui la raţe, de la gâşte la cocoşi – există o mulţime de reţete, ar trebui să vă amintiţi, măcar când intraţi într-un restaurant toscan cu ştaif, că locurile au fost cândva raiul vânătorilor, că iepurele şi mistreţul se vânau odinioară fără rezerve şi că, în consecinţă, dacă ştiţi ce să cereţi, aţi putea avea parte de o întâlnire nemaipomenită cu vechea bucătărie vânătoarească a Toscanei. Pe lângă vânători, pescarii şi-au făcut şi ei faimă, iar bucatele din peşte sunt, de asemenea, delicioase.
Vinul toscan
Încă din vechime, Chianti este chintesenţa vinului toscan. Este cel mai faimos vin al regiunii, dar cu siguranţă nu este singurul care merită să fie citat şi băut. În ultimele decenii, regiunea a cunsocut o adevărată revoluţie în domeniul viti-vinicol şi o serie de alte vinuri excelente şi-au făcut loc pe piaţă. Cât despre vinul-vedetă, să spunem că dominant, în acest cupaj, este soiul Sangiovese, care se cultivă aici din perioada romană antică. Între vinurile roşii toscane, astăzi cel mai bun se consideră a fi Brunello di