Gustul dulce al alimentelor poate fi obţinut cu zaharuri naturale, natural-industriale sau folosind produse artificiale. Cea mai sănătoasă opţiune este, fireşte, cea naturală. Unii îndulcitori de sinteză, precum zaharina şi ciclamaţii, sunt foarte contestaţi de specialiştii în domeniu.
Înlocuitorii artificiali ai zahărului pot fi fără calorii, categorie din care fac parte aspartamul (E 951), acesulfamul-K, zaharina (E954), ciclamaţii (de calciu, de sodiu, acidul ciclamic) şi sucraloza (E 955), sau cu calorii, cum sunt xilitolul (E967), manitolul (E421) şi sorbitolul (E 420). Cei fără calorii sunt indicaţi doar diabeticilor (cu diabet de tip 2), dar şi în acest caz doar cu recomandarea medicului curant.
„Îndulcitorii fără calorii nu ar trebui consumaţi de persoanele fără probleme de sănătate în ideea că nu îngraşă. Senzaţia de dulce dată de aceştia ajunge la creier, iar acesta aşteaptă să primească şi calorii. Dar pentru că ele nu există în alimentul consumat, organismul le va reţine din alte alimente, în cantitate chiar mai mare decât dacă am fi folosit îndulcitori cu calorii. Prin urmare, produsele cu asemenea îndulcitori sunt chiar mai periculoase decât cele cu zahăr", susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Sunt asociaţi cu cancerul
Unii dintre aceşti îndulcitori artificiali fără calorii sunt foarte contestaţi de nutriţionişti. Zaharina, de exemplu, a fost asociată, în experimente de laborator, cu un risc crescut de cancer de vezică urinară, cu cancere genitale şi cu tumori ale prostatei.
Folosirea ciclamaţilor a fost chiar interzisă în unele ţări după ce mai multe studii au semnalat asocierea cu cancerul de vezică urinară. Toată această categorie de îndulcitori poate cauza alergii şi tulburări de tranzit intestinal. Ei sunt contraindicaţi în mod deosebit copiilor şi fem