Discul de ciocolată supus analizei conţine, poate, mai mulţi coloranţi decât un glob pentru bradul de Crăciun. Problema cea mai mare este însă faptul că sunt folosite substanţe chimice care afectează în mod serios sănătatea tuturor consumatorilor.
Împodobirea bradului de Crăciun cere globuleţe cât mai rafinate, în culori vii, dar şi dulciuri cu un aspect deosebit. Totuşi, acesta nu este un motiv pentru utilizarea într-un singur produs a opt coloranţi, mai ales dacă aceştia sunt obţinuţi din azot, pe bază de sinteză chimică.
Ciocolata folosită pentru "discul de ciocolată cu lapte pentru pomul de Crăciun", pe care stă scris cu litere mari "Auguri" (Crăciun fericit!), respectă reţetarul specific acestui tip de produs. Decorul însă anulează toate efectele benefice pe care le-ar putea avea ciocolata asupra organismului.
Toţi cei opt coloranţi utilizaţi fac parte din categoria celor incriminaţi în mai 2007 de cercetători de la Universitatea din Soumphton pentru apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. De aceea, copiii ar trebui să evite consumul acestui produs, pentru a nu dezvolta tulburări de comportament. Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici, efectele adverse la nivelul psihicului se manifestă şi în adolescenţă, chiar şi la maturitate în cazul celor care consumă în mod frecvent produse care conţin coloranţi azoici chimici de sinteză.
COLORANŢII
Inducerea sindromului ADHD nu este singura problemă a celor opt aditivi. E151, negru brilliant, poate provoca alergii, urticarie, rinite şi interferează cu enzimele digestive. Indigotina duce la apariţia stărilor de greaţă, vomă, a hipertensiunii şi chiar a unor tumori cerebrale. E131, albastru patent, poate cauza dermatită, purpură şi are un potenţial cancerigen ridicat. Roşu ponceau 4R este la fel de periculos, putând duce la apariţia diver