Construite de austro-ungari, conductele de aducţiune din zona La Iepure sunt din ceramică şi rezistă fără probleme de peste un secol şi jumătate,
Din punctul de vedere al apei, Braşovul este aşezat ideal. Într-o zonă muntoasă, oraşul de sub Tâmpa captează apă din mai multe surse, toate cu o calitate foarte bună. Una din cele mai vechi surse de apă se află în zona La Iepure, unde există numeroase captări şi o staţie de clorinare. Captările au fost construite pe vremea habsburgilor, iar apa circulă prin conducte ceramice, care au rezistat foarte bine de-a lungul a peste un secol şi jumătate. „Ne aflăm într-o zonă din care locuitorii Braşovului au fost şi sunt alimentaţi cu apă potabilă. Apa era captată de la izvoarele din zonă, condusă prin conductă către staţia de tratare, după care era dirijată către un rezervor, de unde, ulterior, era distribuită către consumatorii din această zonă”, ne-a declarat ieri, la o vizită în teren făcută la captarea de La Iepure, Teodor Sava, director de exploatare Compania Apa Braşov.
Braşovul are trei mari surse de apă potabilă: Răcădău - o sursă de 20 de litri pe secundă, Solomon - format din Valea cu Apă şi Putreda, care asigură 25 de litri pe secundă şi Ciucaş - care alimentează şi comuna Tărlungeni şi asigură 60-80 de litri pe secundă. Primele două zone sunt formate din numeroase captări ale izvoarelor din pădurile de munte, în timp ce al treilea este un bazin imens, care asigură cea mai mare parte din apa potabilă a oraşului. La marginea cartierului Răcădău mai există un baraj despre care mai toţi cred că este parte din sistemul de captare a apei, însă lucrurile nu stau deloc aşa. „Este un baraj pentru situaţii în care precipitaţiile din zonă sunt foarte abundente şi este un bazin de retenţie care să scutească întreg cartierul de inundaţie atunci când sunt cantităţi foarte mari de apă”, mai spune Sava.