Când şeful te cheamă la masă, ori te promovează, ori te dă afară - cam aşa s-ar traduce pentru angajat o invitaţie la prânz venită de la managerul direct care ţine foarte mult la respectarea ierarhiilor din organizaţie şi care nu are astfel de obiceiuri.
Cu toate acestea, unul dintre sfaturile oferite de oamenii de resurse umane pentru şefii din organizaţii este acela ca managerii să mai ia din când în când masa cu câte un angajat, aceasta fiind o modalitate de motivare a acestora. Realitatea a arătat însă că în cazul şefilor care nu sunt "populari" şi care nu au astfel de practici o ieşire la masă poate fi destul de stânjenitoare pentru cel puţin una dintre persoane.
"Când am fost invitată la masă de şefi, fie mi s-au cerut scuze pentru diverse (fie nervi vărsaţi nejustificat din cauze independente de mine, fie pentru conjuncturi mai nefaste care îmi îngreunează munca), fie mi s-a solicitat ajutorul în chestiuni extra-serviciu. Au fost şi ocazii în care voia să avem o discuţie liberă legată de proiecte sau idei de proiecte şi agenda prea încărcată nu permitea o întâlnire formală, drept pentru care, dacă tot trebuia să mâncăm, de ce să nu folosim şi acel interval de timp...", spune Maria, consultant în cadrul unei multinaţionale din domeniul serviciilor financiare.
Nu de acelaşi feedback a avut parte însă Marius, director pe divizia de retail a unei firme de leasing, care şi-a invitat şeful direct la masă (care era director de vânzări) pentru a-i spune că vrea să demisioneze, deşi era angajat de mai puţin de un an.
"După ce a acceptat invitaţia, am mers împreună, însă pe drum ne-am întâlnit şi cu general managerul companiei, care a decis să vină cu noi. Pentru că mă simţeam stânjenit de faptul că îmi dau demisia după puţin timp, am zis că fac cinste. Am plătit 150 de euro pentru acel prânz şi nici nu le-am mai spus de demisie, probabil că mi