Cultivatorii de tomate au încă la vânzare legume din recolta a doua.Dacă în alţi ani, în noiembrie, piaţa era invadată de roşii din import, acum tot mai mulţi producători vând legume obţinute toamna târziu.
Legumicultorii din Vrancea ne promit că, în perioada următoare, vor veni pe piaţă cu roşii din producţia proprie chiar până la Crăciun, dacă vremea va continua să fie frumoasă.
Ei spun că, la ora actuală, au în propriile solarii roşii cultivate pentru a doua recoltă, acestea fiind de o calitate superioară celor aduse din Turcia sau din alte ţări."Pe lângă prima recoltă la roşii, pe care o scoatem pe piaţă în luna mai şi o vindem toate lunile de vară, am învăţat să obţinem şi recolta a doua. Asta în ciuda climei defavorabile de la noi şi fără să avem încălzire centrală în solarii. Astfel, am adus roşii proaspete în octombrie şi noiembrie, iar dacă nu dă îngheţul la nivelul solului, vom recolta roşii din solarii toată luna decembrie", ne precizează Aristiţa Mărmureanu, legumicultor din Ciuşlea-Garoafa.
Focşănenii sunt încântaţi că pot pune pe masa de sărbători legume întreţinute în mod natural, bogate în vitamine şi la preţuri mai mici decât al celor importate.
Ieftin şi bun
"Tocmai am cumpărat două kilograme de roşii, cu 2,5 lei/kg şi vânzătorul m-a asigurat că sunt din grădina proprie. Altă dată, la vremea asta, piaţa era plină de roşii şi alte legume aduse de afară, care pe lângă faptul că nu aveau gust, erau şi piperate la buzunar", ne-a declarat Vasile Potârniche.
Şi Victoriţa Manole este de acord că roşiile din producţia autohtonă sunt mai bune."Nici nu se compară legumele de pe piaţă cu ceea ce se găseşte în magazine. Or fi acelea mai frumoase la aspect, dar nu au nici un gust".
Producătorii de legume, care au solarii acasă, spun că, pe lângă roşii, vor aduce pe tarabe, la vânzare, şi alte