Primăvara e momentul cel mai potrivit pentru o cură de detoxifiere a organismului, cu legume şi fructe. Producătorii autohtoni au „invadat” deja piaţa cu tot soiul de legume. Pe lângă acestea, mai sunt şi fructele exotice importate, ca ananasul, kiwi, portocalele, dar şi cele pe care le cunoaşte tot românul: pepenele, strugurii, prune, pere sau mere. De curând, în piaţă au „poposit” şi trufandalele lunii mai: cireşele şi căpşunile, la un preţ de deschidere pe măsură. Ieri, în piaţa de la Star, cea mai scumpă piaţă din Braşov, se găseau la vânzare pentru „pofticioşi” cireşe şi căpşuni, „proaspăt” sosite de peste hotare. Cine ar fi poftit la cireşele de mai, trebuia să-şi deschidă serios punga şi să plătească 30 de lei doar pentru un kilogram. Cu toate acestea, în toată piaţa nu mai exista decât un singur loc de unde braşovenii ar fi putut să-şi cumpere cireşe, unde, însă, nu mai rămăseseră decât cel mult trei kilograme, ceea ce înseamnă că braşovenii nu pun mare preţ pe… preţ, „că până la urmă le luăm doar de poftă”, aşa cum spunea o cumpărătoare care tocmai îşi luase o jumătate de kilogram de cireşe. „Doar” 6 lei ar fi trebuit să plătească braşovenii pentru a savura căpşunile „f.f.f.f.f dulci”, aşa cum le menţiona eticheta de vânzare. Preţurile se justifică prin faptul că fructele sunt aduse din import, din Spania, Grecia sau alte ţări mediteraneene, deoarece ale noastre nu au fost încă aduse.
Deşi în pieţe se găseau altădată mere româneşti la un preţ potrivit buzunarului oricui, chiar şi primăvara, se pare că acum nu mai este o soluţie foarte bună ca producătorii de mere autohtoni să vină în pieţe să-şi vândă marfa. Aşa că pe tarabe se găsesc mere de import, mari, frumoase, dar „piperate” la preţ: peste 5 lei un kilogram, în aceeaşi piaţă menţionată. Prune sau pere, tot din import, se comercializează la un preţ de 20 de lei, iar un kilogram de struguri import