Conform declaratiei consilierului Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega, de la Targul National al Mierii, de vineri, Romania exporta 80% din productia de miere obtinuta in sistem ecologic, principalele piete fiind Germania si tarile nordice. Sursa imagine: flickriver.com
Aceasta a precizat ca pentru 2011 estimeaza o productie de miere obtinuta in sistem ecologic cu cel putin 5% mai mare decat in 2010, in conditiile in care a crescut atat numarul producatorilor inregistrati in sistem, cat si numarul de familii de albine.
"Numarul apicultorilor romani aflati in conversie sau certificati ecologic a inregistrat o crestere de la 867 in 2010 la 927 anul trecut, in timp ce numarul familiilor de albine a ajuns anul trecut la 106.525 fata de 98.100 de familii de albine in 2010", a explicat consilierul MADR. Cei mai multi producatori in sistem sunt in Mures - 104, cu 14.000 familii de albine si in Brasov - 11.500 familii.
Intrarea in sistem ecologic presupune respectare unor reguli stricte si certificarea ulterioara a stupilor, familiilor de albine si a productiei de catre un organism de certificare acreditat de MADR.
"Apicultorii care vor sa intre in sistem ecologic trebuie sa foloseasca doar tratamente cu substante naturale in combaterea unor boli ale albinelor, iar albinele trebuie duse in pastoral numai pe culturi certificate sau in flora spontana certificata. De asemenea, o conditie esentiala este ca fagurile sa fie din ceara, iar perioada de conversie sa fie de minimum un an", a spus Daniela Rebega.
Calitatea mierii si a produselor apicole certificate in agricultura ecologica este strans legata de tratamentele aplicate stupilor, de calitatea mediului, dar in egala masura de conditiile de extractie, de prelucrare si de depozitare a produselor apicole, potrivit bzi.ro.
Reprezentantul MADR a precizat ca apicultorii pot primi un sprijin