CAUZE SURPRINZĂTOARE Afecţiuni precum \"glanda leneşă\", diabetul sau problemele ovariene dereglează metabolismul şi conduc la acumularea kilogramelor în plus, indiferent cât şi cum mâncaţi Sursa: Shutterstock
Dacă mâncaţi puţin, dar vă îngrăşaţi văzând cu ochii, este posibil să suferiţi de disfuncţii ale tiroidei, diabet de tip II, sindromul ovarelor polichistice sau depresie. Specialiştii clasifică obezitatea în două categorii: obezitate de tip I (asociată consumului alimentar excesiv şi sedentarismului) şi cea de tip II, provocată de diverse afecţiuni. Cei care suferă "de glandă", aşa cum se spune în popor, sunt cei mai predispuşi la îngrăşare. Cu ajutorul specialiştilor, am întocmit un top al celor mai frecvente boli care îngrăşă.
1. Hipotiroidism Hipotiroidismul (tiroida "leneşă") apare când glanda nu produce suficienţi hormoni, care să controleze consumul de energie. Afectează mai ales femeile de peste 45 de ani. Printre simptome se numără: creşterea nejustificată în greutate, oboseala, constipaţia, intoleranţă la frig, menstruaţii abundente sau subţierea firului de păr.
"Glanda tiroidă este responsabilă de metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor. Chiar dacă mănânci puţin, rata metabolismului bazal este scăzută, arderile sunt lente şi grăsimile se depun mai uşor. Şi disfuncţiile minore, care nu sunt depistate la control, pot avea efect de îngrăşare, mai ales în contextul sedentarismului", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. Hipotiroidismul se tratează cu medicamente de substituţie hormonală.
2. Depresie Depresia provoacă o creştere a nivelului de cortizol, hormonul stresului, cu rol în reglarea metabolismului. "Trebuie să tratăm depresia din timp, pentru că astfel se poate reduce nivelul de cortizol, care duce la obezitate", subliniază dr. Elizabeth Susman, de la U