Cu cât mâncăm mai mult orez alb, cu atât creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători americani, după ce au evaluat patru studii, în care au fost incluse 350.000 de persoane.
"Din datele analizate am constatat că riscul apariţiei diabetului poate fi determinat de includerea în dieta zilnică a orezului alb", afirmă dr. Qi Sun,de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard, coordonatorul studiului citat de Daily Mail. Potrivit acestuia, "populaţia asiatică este cea mai expusă la a dezvolta această boală".
Studiul a fost efectuat pe o perioada de 20 de ani, la începutul căreia toate cele 350.000 de persoane implicate în cercetare nu sufereau de diabet. Pe parcursul monitorizării, participanţii la studiu trebuiau să se prezinte regulat la analize şi trebuiau să completeze o listă în care să menţioneze alimentele care făceau parte sin dieta lor. După 20 de ani peste 13.000 de persoane se confruntau cu diabet, majoritatea subiecţilor, respectiv peste 10.000, fiind din Asia.
Specialiştii de la Harvard sunt de părere că indicele glicemic destul de ridicat al orezului alb este motivul pentru care acest aliment duce la apariţia diabetului. "Un aliment cu un indice glicemic mare determină creşterea bruscă a zahărului din sânge, fapt ce duce la apariţia acestei boli metabolice", mai spune coordonatorul studiului.
Datele cercetării arată că o porţie de 150 de grame de orez alb pe săptămână creşte predispoziţia la diabet cu 17 procente. Pentru a preveni această afecţiune, este indicat să înlocuim orezul alb cu cel brun, deoarece acesta din urmă are un indice scăzut.
Cu cât mâncăm mai mult orez alb, cu atât creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători americani, după ce au evaluat patru studii, în care au fost incluse 350.000