Stresul, diferite boli cronice, o alimentaţie deficitară, insomnia - sunt doar câteva dintre cauzele scăderii imunităţii organismului. Aceasta se traduce printr-o stare precară de sănătate, când se reduce dramatic capacitatea de apărare împotriva agenţilor infectioşi (virusuri, bacterii sau paraziţi) sau a proliferării celulelor canceroase. Pe lângă mecanismele naturale de apărare ale organismului - protecţia dată de piele şi mucoase, aciditate gastrică sau lacrimi, specialiştii în imunologie, citaţi de webmd.com, au realizat o listă cu 15 alimente capabile să crească rapid imunitatea organismului:
1. Afinele
Considerate un remediu din folclor, afinele şi-au dovedit în timp eficacitatea sporită în blocarea agenţilor patogeni care atacă sistemul imunitar. De asemenea, potrivit mai multor studii de specialitate, afinele sunt un real ajutor pentru organism în perioadele de convalescenţă în urma răcelilor şi a gripei. Una dintre explicaţii constă în conţinutul bogat în antioxidanţi al afinelor, care sporesc capacitatea de a lupta cu diferite stări inflamatorii.
2. Ciupercile
Datorită conţinutul extrem de bogat în selenium şi antioxidanţi, ciupercile sunt un redutabil duşman al răcelii, consumul lor având efecte antivirale, antibacteriene şi anti-tumorale. Totodată, nivelul crescut de vitamina B joacă un rol esenţial în păstrarea imunităţii la cote maxime.
3. Fructele de acai
Supranumit "fructul-minune", împreună cu afinele, boabele de acai au un conţinut ridicat de antocianine. Potrivit specialiştilor, fructele de acai au proprietăţi terapeutice excepţionale, ajutând organismul să lupte împotriva bolilor şi a procesului de îmbătrânire. De asemenea, acest tip de fructe de culoare mov, care cresc doar în palmierii din padurea amazoniană, sunt renumite şi ca un duşman de temut al kilogramelor în plus. Fructele de Acai conţin din belşug fi