•Pentru a-si asigura minimum necesar la masa traditionala de Pasti, anul acesta iesenii vor trebuie sa cheltuiasca intre 2,5 milioane lei (250 RON) si trei milioane (300 RON), in functie de numarul de membri ai familiei, dar si de buzunarul fiecaruia
Pentru a-si asigura masa traditionala de Pasti, anul acesta iesenii vor trebuie sa cheltuiasca intre 2,5 milioane lei (250 RON) si trei milioane (300 RON), in functie de numarul de membri ai familiei, dar si de buzunarul fiecaruia. Cu aceasta suma se poate asigura o masa traditionala cu friptura de miel, cozonac, pasca, oua rosii si vin. Astfel, numai pentru friptura de miel, care nu trebuie sa lipseasca de pe masa fiecarui crestin in zilele de Pasti, sunt necesare cel putin cateva sute de mii de lei, daca se cumpara doar cateva kilograme de carne. Cei care vor sa cumpere un miel intreg de opt - zece kilograme vor trebui sa trebui sa scoata din buzunar cel putin 1,4 milioane lei (140 RON). La sfarsitul saptamanii trecute, mieii inca nu aparusera in pietele agroalimentare din Iasi, totusi, potrivit comerciantilor, preturile vor varia in jurul sumei de 150 mii lei (15 RON) pentru un kilogram de carne de miel. Gospodinele care vor sa pregateasca in casa cozonacul si pasca trebuie sa se asigure cu toate ingredientele necesare. Astfel, un kilogram de miez de nuca costa intre 120-150 mii lei (12-15 RON), dar acelasi produs s-a vandut la sfarsitul saptamanii trecute si cu 180-200 mii lei (18-20 RON) in piata Alexandru cel Bun. Zaharul, un alt ingredient necesar in prepararea cozonacului, costa pana la 36 mii lei kilogramul, iar branza de vaci care se foloseste la pasca ajunge in piata la 80-90 mii lei/kilogram, dupa ce cu cateva saptamani inainte, acelasi produs putea fi cumparat cu 50 mii lei/kilogram. Doamnele care sunt ocupate sau pur si simplu nu stiu sa gateasca au oricand la dispozitie varianta patiseri