Cea mai ieftină mâncare se găsește în statele est-europene, printre care şi România.
Potrivit unui clasament realizat de Econtext, Danemarca este cea mai scumpă țară din UE, la capitolul alimente, în timp ce prețurile alimentelor din țara noastră sunt cu o treime mai scăzute decât media europeană.
Econtext arată la ce nivel sunt preţurile alimentelor româneşti în comparaţie cu media europeană. Datele se refera la anul 2010.
Pe ansamblu, alimentele sunt mai scumpe faţă de media europeană în 13 state din UE şi mai ieftine în 14 ţări comunitare.
Cea mai scumpă ţară din Uniunea Europeană, la capitolul alimente, este Danemarca. Preţurile alimentelor din Danemarca sunt cu 36,2% mai mari decât preţurile medii din UE. Pe a doua poziţie se plasează irlandezii.
România se află pe lista ţărilor cu cele mai ieftine alimente. Cele mai puţin costisitoare sunt fructele şi legumele (cu 41,8% mai ieftine decât media europeană), carnea (cu 40,2% mai puţin), iar cele mai apropiate de medie sunt brânzeturile şi laptele (cu doar 6,7% mai puţin decât se practică în UE).