Datorită cantităţii crescute de proteine, soia este un aliment ideal pentru vegetarieni şi pentru persoanele care ţin post.
1 Scade nivelul colesterolului?
Ca orice produs de origine vegetală, soia nu conţine colesterol. 85 la sută din grăsimile pe care le are în compoziţie sunt nesaturate, adică sănătoase. În plus, conţine fibre solubile, care scad absorbţia colesterolului „rău" în organism.
2 De ce este indicată femeilor?
Prin conţinutul de izoflavonoizi, substanţe cu acţiune similară estrogenilor, soia previne bolile cardiovasculare, infecţiile, chiar şi instalarea cancerului. Atenuează simptomele caracteristice menopauzei, aşadar, este utilă în special femeilor trecute de 40 de ani. Conţine mai puţin calciu decât laptele de vacă, dar acesta se absoarbe mai bine la nivelul oaselor.
3 Este adevărat că întinereşte pielea?
Suplimentele zilnice cu izoflavonoizi din soia au dus la creşterea elasticităţii pielii şi la stimularea sintezei de colagen la 75 la sută din femeile incluse într-un studiu realizat la Universitatea „Sao Paolo" din Brazilia. La studiu au participat 30 de femei la menopauză.
4 Poate înlocui carnea?
Soia conţine în proporţie de 36 la sută proteine şi aminoacizi esenţiali, pe care organismul nu îi poate produce singur. De asemenea, este bogată în acizi graşi esenţiali Omega 3. Toate acestea fac din ea cel mai bun înlocuitor al cărnii. Totuşi, spre deosebire de aceasta, soia nu conţine fier.
5 Creşte riscul de cancer la sân?
Deşi izoflavonoizii din soia au efect similar estrogenilor, persoanele care o consumă nu au niveluri mai mari din aceşti hormoni. Studiile nu au demonstrat o asociere între formele de cancer dependente de estrogeni, cum este cancerul de sân, şi consumul de soia. Persoanele care mănâncă soia prezintă un risc mai mic de a deceda în urma îmbolnăvirii de cancer la sân, p