Semnalul de alarmă este tras de organizaţia "Engineering the Future", formată din mai multe asociaţii de ingineri britanici, informează BBC. "Trebuie să ţinem cont de felul în care consumul nostru de apă afectează restul lumii", spune profesorul Roger Falconer, directorul centrului de cercetare hidrologică de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie. Falconer este îngrijorat că, odată cu înmulţirea populaţiei globale, lumea s-ar putea confrunta cu ceea ce numeşte "furtuna perfectă", o criză mondială a energiei, mâncării şi, bineînţeles, a apei.
"Furtuna perfectă", în 2030
Unele previziuni creionează un an 2030 în care populaţia globală va depăşi 8 miliarde de oameni, situaţie în care cererea mondială de alimente şi energie va creşte, faţă de cererea din prezent, cu 50 la sută, iar nevoia de apă proaspătă se va majora cu 30 la sută.
Asta în contiţiile în care ţările nedezvoltate folosesc deja o cantitate importantă din apa proprie pentru a produce bunuri pe care le exportă în vestul Europei, spre exemplu.
Carnea la gătar "bea" mii de litri de apă
Astfel, potrivit raportului realizat de organizaţia "Engineering the Future" , pentru a produce o halbă de bere sunt folosite alte 130 de halbe de apă, ceea ce înseamnă circa 74 de litri de apă utilizaţi în creşterea ingredientelor şi în procesarea lor.
Pentru o ceaşcă de cafea consumul este şi mai mare: 246 de halbe de apă, în jur de 140 de litri. Mult mai mult necesită producţia unui tricou din bumbac: aproximativ 2.000 de litri de apă. Iar când este vorba despre un kilogram de carne pregătită la grătar, volum de apă necesar este aproape de necrezut: 15.000 de litri.
Folosind aceste statistici, raportul observă că populaţia Marii Britanii foloseşte în mod direct doar 3 la sută din volumul total de apă utilizat, în toată lumea, pentru a-i satisface nevoia de consum. În medie, un