Oricât de mare ar fi dorinţa noastră de a obţine rezultate spectaculoase la finalul reamenajării propriului apar-tament, va trebui să acceptăm anumite condiţionări obiective, care influenţează direct aceste rezultate.
Una din principalele condiţionări este dimensiunea încăperilor. Aceasta poate favoriza anumite proiecte, la fel cum ne poate constrânge să renunţăm la altele. Un spaţiu generos permite aplicarea unor soluţii superioare din punctul de vedere al complexităţii. Vom exemplifica această regulă analizând etapele prin care a trecut bucătăria unui apartament de bloc pentru a căpăta un aspect impecabil.
Iniţial, aceasta avea o suprafaţă suficientă pentru ca toate utilităţile specifice să fie montate astfel încât să se obţină mai multă funcţionalitate şi, implicit, un confort optim. În aceste circumstanţe, cămara a fost păstrată ca spaţiu de depozitare. Consecinţa a fost degrevarea spaţiului bucătăriei de un corp de mobilier masiv, care ar fi fost necesar pentru a prelua funcţia spaţiului de depozitare.
Balconul aflat pe lăţimea posterioară a bucătăriei a fost inclus în aria utilă. Cu excepţia centralei termice, care a fost montată aici, balconul a rămas liber, îndeplinind o funcţie mai degrabă estetică. Trebuie menţionat faptul că lucrările care au vizat recuperarea balconului au avut loc în urmă cu câţiva ani, când apartamentul a fost suspus unor intervenţii de renovare minore. Tot atunci a fost montată centrala termică, iar în partea superioară a golului de uşă care face trecerea din bucătărie în balcon a fost construită o arcadă. În timpul lucrărilor efectuate în acest an, centrala a fost demontată, urmând a fi repusă în funcţiune la finalul reamenajării. De asemenea, vechea arcadă a fost înlăturată, din cauza multiplelor defecte de construcţie pe care le avea. În locul ei a fost construită o altă arcadă, din profile metalice şi gips-carto