Preţul alimentelor de bază s-ar putea dubla în următorii 20 de ani dacă liderii lumii nu vor lua măsuri pentru a reforma sistemul la nivel global, avertizează organizaţia internaţională Oxfam, potrivit BBC News. Principala cauză a scumpirii vor fi schimbările climatice care vor afecta culturile. De aceea, Oxfam lansează un apel liderilor lumii de a investi într-un fond climatic global.
Până în 2030 preţul mediu al culturilor de bază va creşte cu 120%, până 180%, potrivit raportului "Creşterea unui viitor mai bun", întocmit de organizaţia internaţională responsabilă cu găsirea de soluţii pentru combaterea sărăciei şi nedreptăţii. Jumătate din scumpirile care se vor înregistra la nivel mondial vor fi provocate de schimbările climatice. "Sistemul alimentar trebuie revizuit dacă vrem să depăşim provocările tot mai presante ale schimbărilor climatice, creşterii preţurilor alimentelor şi lipsei terenurilor, apei şi energiei", a declarat Barbara Stocking, directorul executiv al Oxfam.
Unul din şapte oameni nu are ce mânca, în ciuda faptului că planeta are resursele necesare pentru a asigura hrană pentru toată lumea
În raportul publicat de Oxfam sunt prezentate patru dintre "punctele fierbinţi" ale lumii, acolo unde oamenii trăiesc fără o siguranţă alimentară. În Guatemala, 850.000 de oameni riscă să nu aibă ce mânca deoarece statul nu investeşte în fermele mici, ei fiind dependenţi de importurile de alimente. Indienii plătesc aproape dublu pentru alimentele de bază faţă de cetăţenii din Marea Britanie. În India, un litru de lapte costă echivalentul a 10 lire, iar un kilogram de orez, în jur de şase lire. În Azerbaidjan, producţia de grâu a scăzut anul trecut cu 33%, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, ceea ce a obligat ţara să importe grâu din Rusia şi Kazahstan. Astfel, preţul alimentelor a crescut cu 20% în decembrie 2010, faţă de