Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Răchiei din Banatul Montan a revenit în staţiunea Băile Herculane, manifestarea fiind reluată astfel după o întrerupere de cinci ani. Festivalul a reunit zeci de producători din zonele tradiţionale ale judeţului Caraş-Severin, care au prezentat mai multe tipuri de răchie, de la cea obţinută din prune, până la cea din mere, pere, cireşe şi chiar fructe de pădure. A urmat apoi degustarea şi jurizarea produselor, juriul fiind condus de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni. Au fost acordate diplome de participare şi diplome pentru cea mai bună licoare. Conform producătorilor, răchia este, practic, o carte de vizită a bănăţenilor.
„Răchia din Banatul de Munte a fost trecută, în 2005, pe lista produselor europene. Demersurile pentru acest lucru le-am făcut, atunci, în calitate de parlamentar, deoarece consider că este un produs de bază în judeţul nostru. Am ţinut să marcăm acest eveniment şi să aducem şi producătorii să concureze între ei. Sunt prezente 23 de comune, cu câte unul sau doi producători“, a declarat Ghiorghioni, preşedintele juriului.
Festivalul este important nu doar pentru locuitorii oraşului Băile Herculane, ci şi pentru întregul judeţ şi pentru turiştii aflaţi în această perioadă în staţiune.
„Festivalul este şi unul al bucuriei, al expozanţilor de a-şi arăta fala bănăţeană, prin răchia produsă de zeci de ani în unele cazuri, practic, din 1970 până în zilele noastre. Pentru staţiunea Băile Herculane este important să avem astfel de evenimente, pentru ca turiştii să ne cunoască aşa cum suntem, şi prin produsele specifice zonei şi judeţului Caraş-Severin“, a afirmat primarul oraşului-staţiune Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu. Începând de anul viitor, Primăria Băile Herculane va scoate şi un calendar al evenimentelor, pentru ca turiştii să îşi aleagă pe