Uleiul, un aliment esential in hrana noastra zilnica, poate deveni dusmanul sanatatii daca nu il consumam corect. Folosite la prajit, anumite grasimi vegetale pot provoca boli fatale, cum ar fi cancerul sau, incredibil, accidentul vascular cerebral.
Uleiurile vegetale nehidrogenate, cum ar fi cele de floarea-soarelui, de masline extravirgin, de porumb sau de soia, sunt ideale pentru pregatirea salatelor sau mancarurilor inabusite. In schimb, daca ele sunt folosite la prajit devin dusmanul sanatatii. "Acestea nu rezista la temperaturi foarte mari (peste 200˚C) si prin prajire dau substante toxice. Produsii rezultati in urma prajirii sunt cu risc cancerigen", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cea mai periculoasa dintre grasimile vegetale folosite la prajirea alimentelor ramane margarina. Chiar daca aceasta nu contine colesterol, prin expunerea la temperaturi foarte inalte creeaza dezechilibrul metabolic al ficatului. "Astfel, determina ficatul sa elibereze colesterolul rau, ceea ce duce la aparitia bolilor cardiovasculare, infarctului de miocard si accidentelor vasculare cerebrale", a precizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul atrage atentia ca populatia sa nu se lase inselata de reclama mincinoasa facuta margarinei ce ar contine o picatura de ulei de masline, produsul ramanand la fel de toxic. Chiar daca prepararea alimentelor prin prajire nu este recomandata, totusi exista uleiuri recomandate in acest caz. "Este vorba de uleiul de palmier, care este rezistent la prajire cu punctul de fum (PF) de aproximativ 230˚C", a mai explicat specialistul. De asemenea, untul se poate folosi, insa sub forma "ghee". Aceasta se obtine prin indepartarea apei, prin topire. Se obtin o masa clara si alta tulbure. Pentru prajire se foloseste cea clara. Uleiul, un aliment esential in hrana noastra zilni